Εκεί κατάντησε η ελληνική αριστερά

Και όσο τα περισσότερα κόμματα στην Βουλή υπερασπίζονται το νομοσχέδιο της ΝΔ για τον “γάμο” και την τεκνοθεσία από άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ οι μειονοτικοί βουλευτές όλων των κομμάτων βρίσκονται να “κρατούν” την θέση της οικογένειας μόνο από άνδρα-γυναίκα και την υιοθεσία μόνο από τέτοιες οικογένειες.

Μάλιστα οι θέσεις τους δείχνουν να μην μεταβάλλονται παρά τις πιέσεις (καθώς προέρχονται από αριστερά κόμματα) και όλοι τείνουν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο προτείνοντας τουλάχιστον στα κόμματά τους την… αποχή.

Αλλά τέτοιες θέσεις εγείρουν ζητήματα με άλλους βουλευτές που μάλλον δεν θα ήθελαν να ψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο αλλά αναγκάζονται λόγο “προοδευτικότητας” να πουν το “ναι” και αυτό δημιουργεί εκνευρισμούς όπως ο σημερινός στο ΠΑΣΟΚ.

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών επανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγοντας τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να δίνει το «στίγμα» της ρύθμισης για την ισότητα στο γάμο, συνεχίστηκε με την ανάλυση των βασικών σημείων του «πλάνου» από τον αρμόδιο Τομεάρχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Παύλο Χρηστίδη και εξελίχθηκε στη βάση των τοποθετήσεων που έκαναν αμέσως μετά οι δύο ειδικοί επιστήμονες, ο Κώστας Ρόκας και η Λίνα Παπαδοπούλου.

Πολλοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις ή ακόμη και τη διαφωνία τους με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Στη συνεδρίαση ωστόσο προκλήθηκε ένταση όταν η Νάντια Γιαννακοπούλου επέλεξε να απαντήσει σε προηγούμενη τοποθέτηση (από την περασμένη συνάντηση των βουλευτών) του Ιλχάν Αχμέτ.

Ο βουλευτής Ροδόπης είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίξει ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει «ναι» αλλά και η λύση της αποχής διαμορφώνει εν πολλοίς τη συνθήκη της ευελιξίας για τον κάθε βουλευτή στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η κυρία Γιαννακοπούλου με έντονο λόγο επιτέθηκε στον συνάδελφό της, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων» κι ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναδεικνύει με καθαρά λόγια τις θέσεις του. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος προσπάθησε να «ηρεμήσει τα πνεύματα» λέγοντας ότι υπάρχει χρόνος να συνεχιστεί η κουβέντα πριν τη ψηφοφορία στη Βουλή- η βουλευτής Δυτικής Αθήνας από την πλευρά της επέμεινε: «Δε θα μου πεις τι θα λέω ή τι θα κάνω- δεν είσαι ο μπαμπάς μου».

Απόφαση της σημερινής συνεδρίασης ήταν η επανάληψη της συζήτησης την προσεχή Τρίτη, όπου και θα φανεί αν υπάρξει μεταβολή στη θέση που ήδη έχουν διατυπώσει οι βουλευτές.

Να σημειωθεί ότι ενστάσεις έχουν καταθέσει πάνω από 10 βουλευτές: η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπρόεδρος της βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, όπως και οι Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Κατερίνα Καζάνη, Γιώργος Νικητιάδης, Χριστίνα Σταρακά, Μπουρχάν Μπουράν, Ιλχάν Αχμέτ, Μανόλης Χνάρης, Ελένη Βατσινά, Φραγκίσκος Παρασύρης, Τάσος Νικολαϊδης.

Πάντως μέχρι στιγμής αίνιγμα αποτελεί η στάση των τεσσάρων μουσουλμάνων μειονοτικών βουλευτών που εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και ορκίστηκαν στο Κοράνι αλλά όλοι τους δηλώνουν ότι προέρχονται από “συντηρητικές κοινωνίες” ή λέγοντας πλαγίως ότι “δεν θα τολμούν να γυρίσουν πίσω στην Θράκη”.

Πρόκειται για τους δύο πρώην πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη και Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Ροδόπη, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στη «Νέα Αριστερά» και χωρίς τους οποίους ο Χαρίτσης κι η Αχτσιόγλου δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα, και τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν από την Ξάνθη και Ιλχάν Αχμέτ από τη Ροδόπη.

Μειονοτικός έχει αναφέρει ότι ο κόσμος στη μειονότητα, ειδικά στα χωριά, είναι αρνητικός στην τεκνοθεσία και αυτό δύσκολα θα το παραβλέψουν οι μουσουλμάνοι βουλευτές.

Υποστηρίζει επίσης πως το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος κι εμφανίζεται με τον σύζυγό του έχει παίξει ρόλο στο ότι πολλοί μειονοτικοί του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στη Νέα Αριστερά.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιλχαν Αχμέτ έχει αναφέρει ότι «η μειονότητα παραμένει συντηρητική, όσο και αν υπάρχουν αρκετοί προοδευτικοί μέσα σε αυτήν».

Ο ίδιος, μας λέει, είχε επιλέξει την αποχή στο σύμφωνο συμβίωσης και δεν το είχε καταψηφίσει όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το είχε φέρει στη Βουλή, αλλά τώρα, με το θέμα της τεκνοθεσίας, παρότι είναι ένας φιλελεύθερος μουσουλμάνος βουλευτής, προβληματίζεται επειδή δεν μπορεί να αγνοήσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη μειονότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »